Várjuk az igazit 😊

Egyre türelmetlenebbül várjuk a tavaszt. Az igazit.

Rég voltunk már ekkora bajban, mikor is kezdjük el listázni a tavaszi teendőket, hiszen mióta elkezdődött a március, folyamatosan tél van. Úgy döntöttünk, nem várunk vele tovább, az időjósok enyhüléssel biztatnak, a mínuszok is engednek már a szorításukból, így ünnepélyesen megnyitjuk a tavaszi munkák sorát!

Kezdjük azonnal a legfontosabbal: fák, metszés, permetezés.

Még épp nem késtünk el, de már a 24. órában vagyunk: készítsük elő a fáinkat a gyümölcsszüretre. Kis túlzással bár, de hét lépésben most futunk neki a befőttkészítésnek. 😊

  1. Első lépésként járjuk körbe a kertet, birtokot, vegyük szemügyre a fák, bokrok, cserjék ágait.
  2. Elképzelhető, hogy vannak még tavalyról fennmaradt és megszáradt termések, úgynevezett gyümölcsmúmiák; ha találunk, gondosan szedegessük le az ágakról. Fertőzések kialakulásához vezethetnek, ha fent maradnak. Arra is figyeljünk, hogy gondosan „tüntessük el” őket: ha égetni nem lehet, ássuk el, szedjük össze a fák, bokrok aljáról, így megakadályozhatjuk a továbbfertőzés lehetőségét.
  3. Törjük le az elszáradt, tetves ágakat!
  4. Miután mindez megtörtént, jöhet a metszés. Ezt mindenképp érdemes megtenni a tavaszi első lemosópermetezés előtt, sokkal hatékonyabb lesz ugyanis a művelet. Arra is érdemes figyelni, hogy a metszőollót időnként érdemes fertőtleníteni, így kevésbé fertőződhet vissza a fa.
  5. Válasszunk körültekintően permetezéshez alkalmas időt. Az ideális időjárás mindenképp fagymentes, legalább 5, de inkább 10 fok, szélcsendes és remélhetően nem várható eső.
  6. Permetezzünk alaposan! – így készíthetjük elő a fákat, cserjéket arra, hogy minél kiadósabb, zamatosabb gyümölcsökkel ajándékozzanak meg bennünket.
  7. A lemosó permetezés nélkülözhetetlen, de leginkább első eleme a gyümölcsfák és cserjék ápolásának, rendben tartásának. Bármennyire alaposan történt ez, nem helyettesíti a további gondos műveletek folytatását.

Ha minden részletet alaposan betartottak, büszkén nyugtázhatják magukban azt, hogy jó gazdái voltak a tavaszodó kertjüknek, s bátran remélhetik a bőséges gyümölcsáldást. Mindannyian bízunk abban, hogy fagymentesen és megfelelően csapadékosan folytatódik a hónap, szelíden süt majd mindannyiunkra a nap, s mindannyian békében élvezhetjük: a kerti munka kikapcsol.