Február. Teendők. Kert.

Szikrázó napsütés és tomboló Malik egyenesen a skandináv államokból, tavaszt ígérő fények és őrült szélvihar – nos, ebben mind részünk volt február első napjaiban. Hosszabbodnak a nappalok, végre, mert egyre nehezebben viseljük a bezártságot. Épp ezért igyekszünk hozni inspiráló ötleteket egy rövid lista formájában, hogy minél könnyebben átvészeljük a tél utolsó hónapját.

Nem csak a kertgazdák figyelik árgus szemekkel, hogyan hosszabbodnak a nappalok, de ők azért különösen ezt teszik. Nem kérdés, így több időt lehet a kertben tölteni, akár hétvégén, akár egy rövid időre a munkaidő után is. Ha már így van, vegyük lajstromba közösen, mit érdemes februárban a kertben megtenni.

  1. Nézzék át az összes fát, bokrot, örökzöldet, a törzseket, az ágakat, és a rügyeket is. Egy korai metszés már aktuális lehet. Nem érdemes viszont a fagyérzékenyebb kedvencekhez, a levendulához vagy a rozmaringhoz hozzányúlni, azokkal leghamarabb márciusban foglalkozzunk.
  2. Ne felejtsék el a garázsba, télikertbe, fagymentes fészerbe becipelt leandereket rendszeresen megöntözni.
  3. Tervezzék meg a tavaszi veteményes helyét. Érdemes ezt nem csak gondolatban vagy bentről megtenni, fagymentes napokon egy kis ásással a talajt elkezdhetik előkészíteni.
  4. Nézzék át a növényeket, s amelyeket esetleg „felfagyottnak” találják, bugyolálják körbe, takarják be földdel – kármentésként mindenképp érdemes kipróbálni.
  5. Nézzék át a benti növényeket is! Szegények – valószínűleg – ugyanolyan lelkesen várják a tavaszt a szobából, mint a gazdáik. Mossák le őket, s ha úgy látják, hogy már kissé fogytán a földjük, mindenképpen pótolják.
  6. Nézzék át a szerszámokat, kellékeket, s mindent, amire a közelgő tavaszban szükségük lesz.
  7. Etessék kitartóan a madarakat! Lesz sok új barátjuk! 😊
  8. Olvassanak szaklapokat, szakcikkeket, olvassanak minket! 😊

 

Bízunk abban, ha akár egyetlen új ötletet is adtunk, már megérte felsorolni, milyen remek és főleg hasznos elfoglaltságok között válogathatnak. Menjenek a kertbe, amint kisüt a nap, élvezzék a fényt s a régi-új ismerős érzést: a kerti munka kikapcsol.

 

Felhasznált forrás: www.balintgazda.hu