Tavaszimádók, figyelem! Kerti munkákra fel!

Előző blogbejegyzésünkben részletesen elemeztük az ősz előnyeit és szépségeit, miközben néhány fontos tennivalóra is felhívtuk a figyelmüket (cikk). Nem véletlen azonban, hogy ezúttal azokat szólítjuk meg, akiknek a tavasz a kedvenc évszaka – hiszen a tavasz előkészítése és várása igazából most kezdődik a kertben. Szokásos hó eleji bejegyzésünk következik, azaz novemberi teendők a kertben.

Teli vagyunk jó hírekkel. A legfontosabb az, hogy még mindig sokat lehetünk kint a kertben, s nem érezhetjük magunkat tétlennek. Jó hír az is, hogy összegyűjtöttünk Önöknek remek ötleteket arra, hogyan lehet még szebb és egészségesebb a tavaszi kertjük. Válogassanak kedvükre, valósítsák meg azokat, aztán dőljenek hátra elégedetten!

  1. Nézzék át a füvet! Nyírni már nem kell, de még mindig van lehetőség egy alapos karbantartásra. Gereblyézzék össze gondosan a faleveleket, s alaposan vegyék szemügyre, a mohák és gyomok nem szaporodtak-e el túlságosan, van-e valahol szükség gyeplazításra. Ha nincs vagy már megtették, javasoljuk trágyázással felfrissíteni – minden gyep imádja a marhatrágyát vagy a gombakomposztot. Ha nem hiszik, mindenképp próbálják ki!
  2. Ha már falevelekről esett szó, érdemes más szempontból is meggyőzni magukat a gondos gereblyézésről. Az idei évben sajnos több gyümölcsfa-fajta is küzdött gombás megbetegedésekkel. A jövő évi előkészítés érdekében érdemes a lehullott leveleket precízen összegyűjteni és elszállítani, majd – mindenképp a fagyok beállta előtt – célszerű a fákat gombaölő szerrel lepermetezni. Ha mindkét lépést megteszik, a további fertőzések ellen máris sokat tettek.
  3. Ha már fákról esett szó, érdemes végiggondolni, szeretnének-e még idén új csemetét ültetni. Bár sok előnye van a tavaszi faültetésnek, ha mégis úgy érzik, nem tudnak vagy nem szeretnének addig várni, kerekedjenek fel mihamarabb, meg se álljanak a legközelebbi faiskoláig, válasszanak kedvük szerint, s ültessenek fát. A legjobb befektetés a jövőre nézve!

Ezen a héten nem a legkreatívabb, de kétségkívül praktikus tippeket igyekeztünk hozni a tavaszváró őszi munkák sorába, hogy ne csak szép, hanem egészséges kertjük legyen jövőre. Legyenek tevékenyek, előrelátóak és kitartóak, miközben úgy érzik: a kerti munka kikapcsol.