Fűnyíró novemberben?!

Mi az, amiből most mindannyiunk kertjében megszámlálhatatlanul sok van? És mi az, ami hasznos is lehet, de mégis szabadulni kell tőle? Bejegyzésünkből minden kiderül. 🙂 

Azt bizonyára már nélkülünk is észrevették, hogy ősz van, és hullanak a levelek. Ha nem szólunk, akkor is tudják, hogy a fák zöme már szinte teljesen ruhátlan, és csodaszép lombkoronájuk a földön hever. És feltehetően rájöttek már arra is, mi e heti rejtvényünk megfejtése. 🙂

Megszámlálhatatlanul sok levél hever a fűben, ami káros lehet, ha nem gyűjtjük össze, és rendkívül hasznos, ha megfelelő módon használjuk fel őket. Ezen a héten remek és praktikus tippeket hoztunk annak megkönnyítésére, hogy gyorsan, szakszerűen és optimalizálva használjuk fel a kerti avart. (Ezúton köszönjük a Kert TV inspirációját!)

  1. Először is, semmilyen körülmények között ne égessük el! Egy keveset sem! Tudták, hogy egy kiadós avarégetéssel akár 50 millió köbméternyi levegőt is képesek vagyunk szennyezni? Ugye senki sem szeretne ilyen teljesítményt elérni?
  2. Miután kiderült, hogy mit ne tegyünk, fókuszáljunk arra, mit a legokosabb kezdeni a sok-sok levéllel.
  3. Mindenképp szeretnénk érvelni annak érdekében, hogy az őszi munkák között legyen prioritás az avar felszámolása. Nem csupán sok kártevő remek búvóhelye lehet a megszámlálhatatlan mennyiségű lehullott és átnedvesedett falevél, a szépen gondozott gyepet is rövid idő alatt tönkreteheti.
  4. Keressünk megfelelő célszerszámokat! Vegyük elő a lombsöprűt. És vegyük elő a fűnyírót! – Ne aggódjanak, nem elírás, a fűnyíró most is segítségünkre lehet. Ha esetleg már hagyományos módon ügyesen össze is söprögették a leveleket, egy tároló nélküli fűnyíróval felapríthatják a maradékot, s az akár remek tápanyag is lehet a talajba visszakerülve. Természetesen a fűnyíróval tárolójával együtt is érdemes végigmenni a leveleken, hiszen „bedobozolja” és rögtön össze is aprítja azokat.
  5. A legfontosabb üzenetünk mégis az: akár lombseprűvel, akár fűnyíróval gyűjtik össze a faleveleket, a legjobbat akkor teszik, ha komposztot készítenek, kiváló humusz válik belőle. Csak egy kevés hely, és még kevesebb beruházás kell hozzá, hogy ezt megvalósítsuk – erről biztosan szólunk mi még majd.

Legyenek hát szorgalmas levélrendezgetők, természetvédők, komposztáljanak, és így még jobb érzéssel fogják minden pillanatát élvezni: a kerti munka kikapcsol.