Gyógynövényekről másképp

Nem szeretnénk még a tihanyi szakmai utunk hatása alól kikerülni, így magunkkal hívjuk Önöket is: képzeletben sétáljanak még velünk a bencések kertjében, és vegyük sorra közösen, melyek azok a gyógy- és fűszernövények, amelyeket mindenképp érdemes beszereznünk a saját kertünkbe vagy épp balkonládánkba.

Vendégségben Tihanyban – ez volt a legutóbbi bejegyzésünk címe és apropója (itt), hiszen nem mindennapi lehetőségnek éreztük, hogy a Tihanyi Bencés Apátság gyümölcsösében és fűszernövénykertjében szerezhettünk új tapasztalatokat. „Idegenvezetőnk”, Gellért atya, aki a tihanyi bencések saját márkájává vált Gellért atya teái néven, irigylésre méltó nagyvonalúsággal áll a szélsőséges időjárási viszonyokhoz és a kertbe látogató őzekhez egyaránt.

Boróka, csalán, izsóp, aranyvessző, galagonyavirág – talán az átlagos fűszernövénykertben nem található meg, pedig egy jó tisztító teának nélkülözhetetlen részei a közismertebb kakukkfű, zsálya, rozmaring vagy citromfű mellett. Ha rá hallgatunk, érdemes folyamatosan új töveket beszereznünk, hogy igazán különleges teakoktélokat készíthessünk házilag.

Öt érdekesség következik, hogy kipróbálásra biztassuk Önöket!

1, A borókabogyó beszerzését mindenképp javasoljuk, hiszen nem csupán gyógyító tulajdonságai miatt értékes, hanem a gin vagy borovicska fűszerezésére is alkalmas lehet. 😊

2, A csalán szúrósságától talán mindenki félt kisgyerekként, felnőttként azonban már jól tudjuk, hogy sokféle módon hasznosítható gyógynövényről van szó. Nem csupán a hajunk lesz tőle szebb és egészségesebb, ülőfürdőként is kiváló, ráadásul reumás panaszokra és lázcsillapításra egyaránt alkalmas.

3, Az izsópot a rómaiak még borként fogyasztották, a középkorban illatosításra, mi leginkább teaként használjuk. Emésztési zavarokra és herpesz esetén is javasolt, de talán kevésbé ismert róla, hogy influenza idején is jó kiegészítése lehet a terápiának. Mindenképp érdemes beszerezni, hiszen lassan újra aktuális lehet.

4, Az aranyvessző sokféle jótékony hatását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a népi gyógyászatban istápfűnek nevezték, hiszen a betegek istápolására a leginkább alkalmasnak találták. Próbáljuk ki, vajon igazuk volt-e. 😊

5, A galagonya nem csupán az egyik legszebben megénekelt növényünk Weöres Sándornak köszönhetően, rendkívül jó szíverősítő és stresszoldó hatása egyszerűen verhetetlen. Csupán két okot tudtunk kiemelni, de higgyék el, érdemes egy – olykor – izzó ruhájú galagonyabokrot a kertünkbe beszerezni.

Ugye máris meggyőztük Önöket? Keresgéljenek, szerezzenek be új gyógynövényeket, teázzanak sokat, s közben élvezzék: a kerti munka (egészséges és) kikapcsol.