Decemberben a kertben

Most, hogy már naptár szerint is elkezdődött a tél, a jó kertgazdának kicsit újra kell terveznie. Mit kezdjen magával? Talál-e még (kinti) feladatokat? Találjon-e ki új elfoglaltságot? Esetleg vonuljon vissza, és nyilvánítsa magát munkanélküli kertimádóvá? Mi úgy gondoljuk, aki igazán leleményes és elszánt (vagy élete párja az 🙂 ), biztosan talál ilyenkor is némi tennivalót. Mi ebben az ötletelésben szeretnénk segíteni ezen a héten.

A csodaszép ősz után, amikor feltehetően volt elég idejük és lehetőségük tökéletesen előkészíteni télre a kertjüket, jöhetnek a kevésbé megterhelő, ám jóval kreatívabb és kellemesebb feladatok. 3+1 tipp, hogy ne érezze magát fölöslegesnek. 🙂

1. Mivel nem csupán a december, hanem az advent is elkezdődött, öltöztessék várakozósba a kertjüket. Ha van kinti tuja vagy formás kis fenyő(fa), amit szívesen ünneplősbe csomagolnának, tegyenek rá fényfűzért, díszeket, szalagokat vagy masnikat. Öröm lesz kikukkantani az ablakon, s fényt látni a korán érkező sötétben is.

2. Öltöztessék ünneplősbe a lakásuk vagy házuk bejárati ajtaját is. Gyűjtögessenek bogyós növényeket, némi zöldet, keressenek hozzá dekoratív textilt vagy díszeket. A karácsonyvárás időszaka az átlagostól jóval több színt és csillogást is elbír – ne féljenek hát kissé túlzásba esni.

3. Tudjuk, az igazi kertbarát rendszerint lelkes amatőr ornitológus is, így talán mondanunk sem kell, visszavonhatatlanul megérkezett a madáretetés szezonja. Etessék, itassák őket kitartóan, figyeljék, melyek a leggyorsabban fogyó magok vagy eledelek, kényeztessék őket bátran. Rendszeres látogatóik lesznek kertjükben egész télen át.

+1. Végül egy nem kreatív, ám roppant fontos feladat így december elején: ellenőrizzék, hogy téliesítették-e már a locsolórendszert. Ha esetleg elmaradt eddig, pótolják még gyorsan, hogy ne legyen belőle baj.

 

Ha minden ötletünket megfogadták, gyújtsanak meg a lakásban sok-sok gyertyát vagy mécsest, kezdjenek újra karácsonyi dalokat hallgatni, írjanak a Jézuskának, vigyázzanak az egészségükre, hogy rövidesen újra rendszeresen élvezhessék: a kerti munka kikapcsol.