Csomagoljunk napsugarat :)

Az augusztus, és vele együtt a nyár búcsúztatása közben legszívesebben gondosan elcsomagolnánk minden élményt, apró szépemlékű kavicsot, a nyári barnaságot, sőt, a napfényt is. Mindenre nincs tuti receptünk, de a napsugarak elcsomagolására épp igen. 🙂 Zárjuk őket üvegbe, némi zöldség és gyümölcs kíséretében. Heti tippjeink egyszerre szólnak a nyárról és a hosszú téli estékről, úgyhogy mindenképp olvassanak tovább!

Szüret, betakarítás, lekvárfőzés, befőtteltevés, téli tartósítás – mind-mind arról szól, hogy megőrizzük, amit most kapunk a természettől, s amit majd – leginkább – télen fogunk élvezni. Persze külön bejegyzést érdemelne az is, vajon melyik család mikor bontja meg az első üveg befőttet: sokan szinte szertatásosan csak akkor nyúlnak hozzá, ha kint már mínuszok vannak. Mi nem vagyunk szigorúak (ebben sem 🙂 : ha eltették, megérdemlik, hogy megkóstolják, amikor az a legjobbat teszi testüknek, lelküknek, akkor is, ha kint még esetleg forróság van.

Heti tippjeink ismert és kevésbé ismert üvegbe zárt finomságokról szólnak, gyakran és kevésbé gyakran használt téliesítő eljárásokkal.

  1. Zakuszka. Erős kezdés, tudjuk, kifejezetten haladóknak és türelmeseknek ajánljuk az elkészítését; fogyasztását viszont mindenkinek. Legerősebb érvünk, hogy hihetetlenül népszerűek lesznek, bárkinek is kínálják.
  2. Padlizsánkrém. Hatásra ugyanaz mint az előzőnek, de elkészítése könnyített verzióban. Téliesítve, vagy azonnali fogyasztásra majonézesen, nem lehet vele tévedni.
  3. Piros arany. Persze házilag. A jó magyar és nélkülözhetetlen piros arany otthoni verzióját nem bonyolult otthon elkészíteni, viszont sokkal egészségesebb, mint a „gyári” párját.
  4. Lecsó. Kell bármilyen érv a meggyőzésükhöz, amikor annyira jó, hogy egy remek animációs film a címét kapta róla?
  5. Hagymakrém. Lehet szeretni és nem szeretni, de hagyma nélkül nincs rendes magyar étel (sem). A sokoldalú hagyma ráadásul képes lekvárként is viselkedni üvegbe zárva. Ugye hagyják magukat meggyőzni?
  6. Savanyúságok. Ha a hagyma lehet édesség, a dinnye miért ne lehetne savanyúság? 🙂 Megfelelő savanyítási technikával a görögdinnye remekül párosítható együtt az uborkával, karfiollal, káposztával – kísérletezzenek bátran!
  7. (Zöldésg)csipsz. A bolti változatát olykor üldözzük is, mint az egészségtelen ételek egyik példányát. Házilag elkészítve nem csupán pénztárcabarát, ráadásul egészségesebb is. Egyetlen problémája van: kizárt, hogy ne fogyjon el azonnal, bármennyi is készül.

A sort szívesen folytatnánk, de olvasás helyett hagyjuk Önöket azonnal kipróbálni egyik vagy mindegyik ötletünket, hogy aztán kiülhessenek még a szabadba, s élvezhessék: a kert kikapcsol. 🙂

 

Fotó: pexels.com