Az augusztus, és vele együtt a nyár búcsúztatása közben legszívesebben gondosan elcsomagolnánk minden élményt, apró szépemlékű kavicsot, a nyári barnaságot, sőt, a napfényt is. Mindenre nincs tuti receptünk, de a napsugarak elcsomagolására épp igen. 🙂 Zárjuk őket üvegbe, némi zöldség és gyümölcs kíséretében. Heti tippjeink egyszerre szólnak a nyárról és a hosszú téli estékről, úgyhogy mindenképp olvassanak tovább!
Szüret, betakarítás, lekvárfőzés, befőtteltevés, téli tartósítás – mind-mind arról szól, hogy megőrizzük, amit most kapunk a természettől, s amit majd – leginkább – télen fogunk élvezni. Persze külön bejegyzést érdemelne az is, vajon melyik család mikor bontja meg az első üveg befőttet: sokan szinte szertatásosan csak akkor nyúlnak hozzá, ha kint már mínuszok vannak. Mi nem vagyunk szigorúak (ebben sem 🙂 : ha eltették, megérdemlik, hogy megkóstolják, amikor az a legjobbat teszi testüknek, lelküknek, akkor is, ha kint még esetleg forróság van.
Heti tippjeink ismert és kevésbé ismert üvegbe zárt finomságokról szólnak, gyakran és kevésbé gyakran használt téliesítő eljárásokkal.
- Zakuszka. Erős kezdés, tudjuk, kifejezetten haladóknak és türelmeseknek ajánljuk az elkészítését; fogyasztását viszont mindenkinek. Legerősebb érvünk, hogy hihetetlenül népszerűek lesznek, bárkinek is kínálják.
- Padlizsánkrém. Hatásra ugyanaz mint az előzőnek, de elkészítése könnyített verzióban. Téliesítve, vagy azonnali fogyasztásra majonézesen, nem lehet vele tévedni.
- Piros arany. Persze házilag. A jó magyar és nélkülözhetetlen piros arany otthoni verzióját nem bonyolult otthon elkészíteni, viszont sokkal egészségesebb, mint a „gyári” párját.
- Lecsó. Kell bármilyen érv a meggyőzésükhöz, amikor annyira jó, hogy egy remek animációs film a címét kapta róla?
- Hagymakrém. Lehet szeretni és nem szeretni, de hagyma nélkül nincs rendes magyar étel (sem). A sokoldalú hagyma ráadásul képes lekvárként is viselkedni üvegbe zárva. Ugye hagyják magukat meggyőzni?
- Savanyúságok. Ha a hagyma lehet édesség, a dinnye miért ne lehetne savanyúság? 🙂 Megfelelő savanyítási technikával a görögdinnye remekül párosítható együtt az uborkával, karfiollal, káposztával – kísérletezzenek bátran!
- (Zöldésg)csipsz. A bolti változatát olykor üldözzük is, mint az egészségtelen ételek egyik példányát. Házilag elkészítve nem csupán pénztárcabarát, ráadásul egészségesebb is. Egyetlen problémája van: kizárt, hogy ne fogyjon el azonnal, bármennyi is készül.
A sort szívesen folytatnánk, de olvasás helyett hagyjuk Önöket azonnal kipróbálni egyik vagy mindegyik ötletünket, hogy aztán kiülhessenek még a szabadba, s élvezhessék: a kert kikapcsol. 🙂
Fotó: pexels.com