Folytassuk a tavaszt! 😊

Nem gondoltuk volna, de újra visszavonulót kellett fújni, s takarékra állítani magunkat a kerti munkák lendületében. Épp megérkezett a rügypattintó tavasz, kezdtük magunkat beleélni, hogy tartósan itt marad a jó idő, s a hétvégén egy újabb telet kellett túlélnünk. Szerencsére minitelet, néhány nap volt mindössze, de nehéz volt elviselni a hideget, s azt, hogy újra aggódhattunk a fagyok miatt. Egyetlen örömünk az volt, ha esőt kaptunk, s nem havat.

A fagyok talán tényleg elmúltak, az időjárás elemzését abba is hagyjuk, s igyekszünk előre nézni. Menjünk ki a kertbe vagy balkonládáinkhoz, vegyük lajstromba, van-e fagykár, s folytassuk a tavaszt. 😊

Heti bejegyzésünkben négy nagyszerű javaslatunk van arra, hogy visszaálljunk a tavaszi teendők sorába, megnézzük, mit érdemes rövid időn belül megtenni.

  1. A palántákat már fel lehet sorakoztatni a rajtvonalba – a kiültetéssel azonban még érdemes óvatosnak lenni. Bár napközben szép meleg napsütés várható, az éjszakák még mindig hűvösek lesznek.
  2. A fűszernövénykertet új életre lehet már kelteni. Ha az évelőket rendbe tettük, az elszáradt ágakat lemetszegettük, ültethetünk melléjük szükség szerint újakat. Bár a menta, citromfű és kakukkfű sok mindent képes túlélni, célszerű kicsit kozmetikázni őket.
  3. Ha valaki eddig óvatoskodott és kivárt, most felszabadítjuk: kezdődhet a kert vagy ládák felvirágoztatása. Szebbnél szebb portékái vannak a virágárudáknak, csak a bőség zavara okozhat gondot. Már csak azt kell eldönteniük, a jól megszokott virágokkal díszítik környezetüket, vagy kipróbálnak új színeket, új dísznövényeket.
  4. Ha eddig halasztották, tovább ne tegyék: a tavaszi metszés 24. órájában járnak. Igazából már csak bizonyos gyümölcsfák (pl. az almafa) metszése aktuális már, de ha valaki elmaradt a többivel, sürgősen pótolja. Tegye bátran akkor is, ha nem a metszés nagymestere, gondoljon arra, sokkal jobb, ha néhány hibával teszi meg, mintha egyáltalán nem. 😊

Mit kívánhatunk Önöknek? Azt, amit magunknak is: simogasson lágyan mindenkit a tavaszi napsütés, megfelelő mennyiségű áztassa a talajt, sokat lehessünk a szabadban, s élvezhessük sokáig: a kerti munka kikapcsol,