Előre szólunk, nem ez lesz a legvidámabb blogbejegyzésünk. Nem ez a legszebb tavaszunk. És nem az idén lesz a legnagyobb gyümölcskínálatunk. Mégis célszerű körbejárni és szembesülni a tényekkel, miszerint nem sok időt kell idén baracklekvár készítésére szánnunk.
Igyekszünk ismét B-terveket is hozni.
Kezdjük megszokni, hogy az időjárásban az a legbiztosabb, hogy teljesen bizonytalan és szélsőséges. Az idén nem csupán a világjárvány hullámaival szembesültünk, hanem a fagyhullámok is nehezítették az életünket. Az enyhe január és február eleje után újabb és újabb fagyok bántották az épp virágzó gyümölcsfákat.
Szomorúan, de ki kell jelentenünk: ebben az évben a kajszi-és őszibaracktól gyakorlatilag el kell búcsúznunk. Ha a sok fagyhullám nem lett volna elég, a rengeteg csapadék sem segített, szegény méhek alig tudtak előbújni, hogy beporozzák a gyümölcsfák virágait. Ennek következtében a meggyfák zöme moníliával küzd, így idén a meggybefőtt és -pálinka is veszélyben van.
Egyelőre a szilva és cseresznye termésében lehet bízni, bár, lássuk be, utóbbi mindig meglehetősen drága. Függ persze attól is, hol találjuk az országban azokat a bizonyos fákat – a déli megyékben, ahol hamarabb indulnak virágzásnak, bizony nagyobb károkat is szenvedhetnek, mint északon. Az almában talán még bízni lehet, ha nem is lesz rekordtermés, nagy kár remélhetőleg mégsem érte.
Miért írtuk le mindezt?
Egyrészt azt gondoljuk, jobb, ha szezon előtt tisztán látunk. Érdemes tudni, hogyan szervezzük a szabadságot és a befőttes üvegeket, hogy abból, ami megmaradt, semmi se vesszen kárba. Másrészt érdemes alternatív megoldásokban gondolkodni, s már most időben utánajárni. Próbálták már a szőlő-, füge-, josta, esetleg hagymalekvár készítését?
Ha már a klasszikus lekváralapanyagok hiányozni fognak, keressenek alternatív megoldásokat, legyenek kreatívak, és főzzenek mindenből lekvárt, ami épp rendelkezésre áll. Bátran állíthatjuk, mi már kipróbáltunk közülük többet is, s nem bántuk meg. A hagymalekvárt pedig feltehetően Schneider úr, a jó öreg Hyppolit gazdája is boldogan megkóstolná, igazi különlegességnek számít.
A rutinos kertgazdák tudják, a kezdők pedig most tanulják, ha időnként vannak is veszteségek, érdemes mindig újratervezni, és akkor jobban lehet élvezni a zord idő ellenére is: a kerti munka kikapcsol.