Lekvár vagy pálinka? 3 tipp, hogy valamelyik mindenképp kerüljön az asztalra 😊

Bizonyára sokan ismerik a székely fiú fontos kérdését a sok érett termést látva: – Édesapám, mi lesz ebből a sok gyümölcsből? – mire az apa: – Ha anyád meggyógyul, lekvár, ha nem, akkor pálinka.

Júliusnak lassan a végéhez érve sok feladat van a kertben, hiszen miközben még folyamatosan ápolunk, gondozunk, elkezdhettük szüretelni jól végzett munkánk gyümölcseit, zöldségeit. Ezúttal a gyümölcsszürethez szeretnénk hasznos tanácsokat adni, hogy ne csak az idén kerüljön finom lekvár vagy jó pálinka az asztalra.

1. Figyeld a nap járását!
Ha igazán gondos gazdák vagyunk, a gyümölcs érésekor égtájak mentén fogunk neki
a szüretnek. Minden fán a napsütötte déli oldalon kezd el érni a termés, így ha nem egyszerre kell mindent leszednünk, több ideig kerülhet a család asztalára a friss gyümölcs és üvegekbe a téli desszert. Az külön ajándéka a fának, hogy ha fokozatosan szedjük le a termést, a fennmaradt, még érőfélben lévő gyümölcsök több tápanyagot kapnak, ezáltal szebbek, nagyobbak, zamatosabbak lesznek.

Kép forrása: AgrárUnió

2. (Gyümölcs)fára mászni tilos!
Szüretelés kapcsán nem azonnal jut eszünkbe, de a fára is vigyáznunk kell minden alkalommal. Fontos, hogy a gyümölcsöt ne termőrésszel együtt szakítsuk le, csupán magát a termést, így ad gazdag termést majd következő évben is kedvenc gyümölcsfánk. Szüreteljük le lehetőleg az összes gyümölcsöt, ezzel is hosszabb életet is biztosítunk neki. Ha lehet, mindenképp létráról töltsük meg az edényünket, ne a fák ágain álldogálva, ezzel is megóvhatjuk az esetleges sérülésektől.

Kép forrása: www.palinkanemzetitanacs.hu/

3. Inkább táncolj az esőben, ne szüretelj!
Az esőben szedett vagy még nedves gyümölcsök felülete sokkal érzékenyebb; sérülékenyebbé, gyorsan romlóvá válhat, ráadásul könnyen fertőződik. Forró déli időszakban sem jobb leszedni őket, gyorsabban megromlanak. Ezeket figyelembe véve érdemes a tökéletes szüretidőt megkeresni.

Kép forrása: www.palinkanemzetitanacs.hu/

Ha odafigyelünk gyümölcseinkre a szüret idején is, nagyobb esélyünk lesz arra, hogy illatukat és ízüket megőrizzük hűvös napokra akár lekvár, akár pálinka alakban. S télen, koccintás közben még nagyobb lesz az egyetértés abban: a kerti munka kikapcsol.

 

 

Forrás: www.balintgazda.hu/